Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
Journalist sökte släkting som emigrerade till Afrika
2008-04-21

Helene Körner har jobbat bland annat för Aftonbladet och Bildjournalen. Men hon har också bott på Gotland och skrivit för tidningar där.

I samband med Körners 70-årsdag passar Gotlands Allehanda på att samtala med henne. Hon berättar då om en resa som blev ett minne för livet.

- Jag sökte en anfader som utvandrade till Afrika på 1800-talet från Lund. Han blev tillfågatagen i Sydafrika som medicinman i en zuluby. Lite oturligt, han var snickare.

Helene Körner berättar vidare att när hövdingen blev sjuk, flydde släktingen och lämnade efter sig boskap, barn, hustrur och andra ägodelar. Sedan gick han med i boerkriget.

- I Pietersburg i Transwaal gick jag på en kyrkogård och tittade efter hans namn, Charles Emil Körner. Där, plötsligt, stod jag framför en grav med två av Charles Emils barn. Och ungefär samtidigt fick jag ett barnbarn - som heter Emil, berättar Helene Körner för Gotlands Allehanda.

Själv hör hon hemma på många platser. Gotland, Gamla stan, Östermalm och Nynäshamn är några. Farmors pappa var skomakare i Gamla Stan. Det senaste hemmet är Solna, där Helene Körner nu bosatt sig.
Ge dig ut på en intressant resa i tiden, bygg ditt släktträd och upptäck din familjehistoria hos Ancestry.
ADNFCR-1489-ID-18560534-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.

  © 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company