Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
I dag för 143 år sedan - sköts Abraham Lincoln
2008-04-14

Abraham Lincoln blev den förste amerikanske president som mördades. Han sköts den 14 april 1865.

Det var när presidenten var på teaterbesök med sin fru som han föll offer för en mördares kula. Platsen var Ford’s Theater i Washington D.C. Mördarens namn var John Wilkes Booth.

Då hade USA just lagt bakom sig ett förödande inbördeskrig som plågat landet under fyra år, från april 1861 till april 1865.

President Lincoln hörde till den vinnande nordstatssidan, medan John Wilkes Booth var sydstatssympatisör. Mordet var en del av en planerad statskupp av Booth och andra konspiratörer.

Abraham Lincoln skulle gå till historien inte bara som den förste presidenten att mördas. Han var motståndare till slaveriet, och blev den president som såg till att slaveriet avskaffades.

När Lincoln vann det amerikanska presidentvalet i november 1860 blev han också den förste presidenten från det republikanska partiet.

Dagen efter attentatet på Ford’s Theater avled Abraham Lincoln av skottskadorna. Ytterligare tolv dagar senare spårades Booth upp och sköts till döds av federala agenter.

Sedan Abraham Lincolns död har ytterligare tre sittande amerikanska presidenter mördats. Den senaste var John F. Kennedy som sköts i Dallas i november 1963.
Ge dig ut på en intressant resa i tiden, bygg ditt släktträd och upptäck din familjehistoria hos Ancestry.

ADNFCR-1489-ID-18551094-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.

  © 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company