Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
I dag för 59 år sedan - bildades Nato
2008-04-04

Grunden för en ny militär allians lades när tolv länder slöt det avtal som bildade Atlantpakten Nato. Det skedde den 4 april 1949 i Washington D.C.

Efter andra världskriget kände många länder ett behov att gruppera sig med likasinnade länder för att undvika invasion från fientliga stater, så som skett under krigsåren.

Den västliga alliansen, Nato, bestod från början av USA, Kanada och tio europeiska länder. Länderna förband sig att solidariskt finnas till hands för ett annat medlemsland om det skulle utsättas för en attack.

1955, tio år efter krigsslutet, gick Västtyskland med i Nato. Den dåvarande norske utrikesministern Halvard Lange kallade det ”en vändpunkt i vår kontinents historia”.

En omedelbar effekt av Västtysklands Nato-medlemskap var att östblocket skapade sin egen försvarsallians, Warszawapakten, blott fem dagar senare.

Efter det kalla krigets slut upplöstes Warszawapaketen 1991. Trots att den traditionella huvudfienden försvann så levde Nato vidare.

För första gången i sin historia agerade nu också Nato militärt, när man 1994 sköt ner bosnienserbiska plan över Bosnien-Herzegovina.

Dagens Nato består av 26 medlemsländer efter en stadig expansion österut. 2004 anslöt exempelvis sju nya länder.





Ge dig ut på en intressant resa i tiden, bygg ditt släktträd och upptäck din familjehistoria hos Ancestry.

ADNFCR-1489-ID-18538806-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.

  © 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company