Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
I dag för 225 år sedan - tecknade Sverige handelsavtal med USA
2008-04-03

De två ländernas ambassadörer i Paris signerade det första handelstraktatet länderna emellan. Det skedde den 3 april 1783.

Den amerikanska revolutionen var en inspiration för många européer. För den gamla kontinentens monarker var republiken i nya världen samtidigt ett hot.

Ändå var det med Gustav III:s godkännande som Sveriges ambassadör i Paris, Gustav Filip Creutz mötte sin amerikanska kollega Benjamin Franklin för att signera ett handelstraktat.

Benjamin Franklins namn lever kvar som en av den amerikanska republikens grundare, en av landets ”founding fathers”. Dessutom lever hans anlete kvar på dagens 100-dollarsedlar.

Gustav Filip Creutz då? Han föddes 1731 på Anjala gård i närheten av Kotka i sydöstra Finland. Hans far var greve Carl Creutz, modern var friherinnan Barbro Helena Wrede af Elimä.

Det nätbaserade uppslagsverket Wikipedia listar Gustav Filip Creutz som: Greve, En af rikets herrar, skald, diplomat och kanslipresident.

”En af rikets herrar” var en titel som Gustav III införde efter den ändrade regeringsformen 1772, som hade gett kungen utökad makt gentemot riksdagen.

Bland andra som mottog den nya kungliga utmärkelsen märktes välkända familjenamn som Lewenhaupt, Wachtmeister och De Geer.

Gustav Filip Creutz avled 1785 i Stockholm. Han ligger begravd i Björklinge kyrka norr om Uppsala.
Hitta intressanta fakta om dina förfäder och din familjehistoria hos Ancestry.

ADNFCR-1489-ID-18536910-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.

  © 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company