Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
Malmöforskare kartlägger somaliska klansystem
2008-04-01

”Världens bästa sociala försäkringssystem” kallar hon det, socialantropolog Sara Johnsdotter, som forskar i det somaliska klansystemet.

Hundratusentals människor. Generationer bakåt i tiden. En somalisk klan, eller släkt, kan vara svindlande i storlek - men ändå delar de alla släktband med varandra.

- Jag vill kalla det för världens bästa socialförsäkringssystem. Var du än dyker upp har du släktingar och mat och husrum - och omvänt har du samma förpliktelser mot dem, säger Sara Johnsdotter till Göteborgs Fria Tidning.

Då och då dyker det upp rapporter i media om hur somaliska föräldrar i västvärlden dumpar sina barn hos avlägsna släktingar i Somalia, något som i regel väcker stark kritik i länder som Sverige.

Enligt Johnsdotter handlar det om olika definitioner av en familj. I Somalia ses ett barn som ”släktens”, snarare än de biologiska föräldrarnas. Den släkting med bäst förutsättningar att uppfostra barnet gör det.

Bland somalier finns inte en homogen syn på klansystemet. Många integrerade somalier vill frigöra sig från systemet – utan att förlora de goda sidorna, ”det sociala försäkringssystemet”.

Sara Johnsdotter ser ljust på framtiden, speciellt för en grupp somalier i Sverige.

- Unga somaliska tjejer är extremt ambitiösa och går långt i sina utbildningar, förklarar hon för Göteborgs Fria Tidning.

- Jag tror att den kommande generationen av unga somaliska kvinnor kommer vara otroligt stark och kunna förändra väldigt mycket till det bättre.
Hitta intressanta fakta om dina förfäder och din familjehistoria hos Ancestry.ADNFCR-1489-ID-18531837-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.

  © 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company