Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
Skådespelaren Richard Widmark har avlidit
2008-03-28

Richard Widmark spelade ofta hårding. Svenskättlingen Widmark föddes i klassisk svenskbygd i Minnesota.

Richard Widmark föddes 1914 i en liten stad i Chisago county, Minnesota – en plats där även Wilhelm Moberg placerade sina utvandrare, Karl-Oskar och Kristina.

Richard Widmarks far drev lanthandel innan han blev ambulerande försäljare. Till slut slog sig familjen Widmark ner i Princeton, Illinois.

I många av sina filmer fick Richard Widmark roller som mördare eller revolvermän, trots att han enligt egen utsago avskydde vapen. 1976 uttalade han sig i frågan i en intervju med nyhetsbyrån AP.

- Jag är en hängiven förespråkare av vapenkontroll. Det är otroligt att vi ska vara det enda civiliserade landet i världen utan effektiv vapenkontroll, sade Widmark.

Widmarks filmdebut och genombrott kom som mördare i filmen ”Angivaren” från 1947. Rollen som fnittrande psykopat ledde till en oscarsnominering.

Den mest produktiva tiden för Richard Widmark var 50-, 60- och 70-talen. 1987 förklarade han för tidningen Parade varför han inte arbetade lika mycket som förr:

- Jag har några år kvar att leva. De åren vill jag inte sitta och vänta i tolv timmar på att spela in två minuter av film.

I 55 år var Richard Widmark gift med sin första fru, Jean Hazlewood. Några år efter hennes död gifte han om sig med Susan Blanchard.
Ge dig ut på en intressant resa i tiden, bygg ditt släktträd och upptäck din familjehistoria hos Ancestry.
ADNFCR-1489-ID-18527353-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.

  © 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company