Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
I dag för 53 år sedan - hade "Katt på hett plåttak" premiär.
2008-03-24

Tennessee Williams svarade för flera av de stora amerikanska dramatiska verken på 1900-talet. ”Katt på hett plåttak” hade premiär den 24 mars 1955 på Broadway.

Uruppsättningen av ”Katt på hett plåttak” regisserades av Elia Kazan, och hade Burl Ives, Ben Gazzara och Barbara Bel Geddes i några av de ledande rollerna. Bel Geddes skulle långt senare bli mest känd som Miss Ellie i tv-serien ”Dallas”.

Även ”Katt på hett plåttak” var historien om en familj med en hel del interna problem, precis som som tv-seriens Ewings.

På typiskt Tennessee Williams-vis utspelas ”Katt på hett plåttak” i den amerikanska södern, i detta fall i Mississippi.

Pjäsen belönades med Pulitzer-priset för drama 1955, ett pris som Tennessee Williams redan hade vunnit för ”Linje Lusta” 1948.

Bägge verken spelades också in i uppmärksammade filmversioner. Filmen ”Katt på hett plåttak” kom 1958.

Paul Newman hade en av huvudrollerna i filmen, tillsammans med bland andra Burl Ives, som också medverkade i Broadway-uppsättningen.

Tennessee Williams föddes som Thomas Lanier Williams III i Mississippi. Det var under universitetsåren som hans studiekamrater gav honom namnet Tennessee för hans tjocka sydstatsdialekt.Ge dig ut på en intressant resa i tiden, bygg ditt släktträd och upptäck din familjehistoria hos Ancestry.
ADNFCR-1489-ID-18519839-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.

  © 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company