Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
"Wallenbergdokumentär var ett fursteslickande"
2008-03-24

I en debattartikel i Dagens Nyheter kritiseras prisbelönt dokumentär om familjen Wallenberg.

Gregor Nowinskis dokumentärserie i Sveriges Television om familjen Wallenberg belönades med året Hasse Olsson-priset för ekonomijournalistik, ett pris som delas ut av Dagens Industri.

Men valet av pristagare får kritik av Dagens Industris grundare, Bertil Torekull. I en debattartikel i Dagens Nyheter förklarar Torekull vad han anser vara fel med dokumentären.

Mest kritisk är Torekull till att familjens överhuvud, Peter Wallenberg, tilläts ”utgjuta sig som en skvallertant”, utan att ställas inför kritiska motfrågor av intervjuaren.

Vidare skriver Torekull i Dagens Nyheter att ”Peter Wallenberg har vid sidan av en personlig charm en talang att se ner på andra individer… I dokumentären fick de kränkta ingen chans att försvara sig, den skamlöse fick stå oemotsagd”.

Wallenbergarnas släktträd har sina rötter i Östergötland. Äldste kände stamfader var rusthållaren i Herseberga i Skärkinds församling, Per Hansson, som levde 1670-1741. Hans barn kallade sig Hertzman och Wallberg.

Grundstenen till det wallenbergska finansimperiet lades av André Oscar Wallenberg som 1856 startade Stockholms Enskilda Bank, föregångaren till dagens SEB.

Gregor Nowinskis dokumentärserie ”Wallenbergs” gick på SVT i tre delar i januari 2007.
Hitta intressanta fakta om dina förfäder och din familjehistoria hos Ancestry.

ADNFCR-1489-ID-18519838-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.

  © 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company