Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
Grönländsk Luleåbo med världsberömd anfader
2008-03-17

Den amerikanske polarforskaren Robert E. Peary hade inte familj bara i USA, utan även på Grönland. En av ättlingarna bor i Luleå, och nu skildras Peary på film.

Inuiten Hivshu, eller Robert Peary II som han döptes till, är barnbarnsbarn till polarforskaren, och bosatt i Luleå sedan ett år.

När dokumentärfilmaren Staffan Julén ville berätta historien om Peary fick han kontakt med Hivshu i Luleå. Det skriver Norrbottenskuriren.

- Först var jag lite skeptisk till att medverka i filmprojektet, men amiral Peary är ju min förfader och jag ville lära känna honom, säger Hivshu till tidningen.

Filmen berättar om de sex inuiter som 1897 följde med Peary från Grönland till New York. Där visades de bland annat upp som exotiska djur – 30 000 amerikaner betalade 25 cent var för att se dem.

Robert E. Peary ledde den första expeditionen som nådde Nordpolen. På Grönland studertade han inuiternas levnadssätt och bevisade att Grönland var en ö.

Idag har Hivshu ett ganska bra förhållande till sin förfader.

- Det har jag också till min andra familj i USA. Min mamma och min syster ska faktiskt besöka min amerikanska släkt senare i år, berättar han för Norrbottenskuriren.

Hitta intressanta fakta om dina förfäder och din familjehistoria hos Ancestry.
ADNFCR-1489-ID-18512499-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.

  © 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company