Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
I dag för 49 år sedan - flydde Dalai Lama från Tibet
2008-03-17

Kinas förhållande till Tibet har aktualiserats de senaste dagarna. Men konflikten har funnits länge. Den 17 mars 1959 flydde Dalai Lama från sitt hemland.

I oktober 1950 invaderades Tibet av Folkrepubliken Kina. En månad senare intog 15-årige Tenzin Gyatso ämbetet som Dalai Lama, Tibets andlige ledare.

1954 åkte Dalai Lama till Peking för att försöka förhandla med Mao och andra höga kinesiska ledare, men utan framgång. Det skriver tibet.com, den tibetanska exilregeringens officiella hemsida.

Efter ett misslyckat uppror från tibetarnas sida 1959 beslöt sig Dalai Lama och fler närstående att lämna Lhasa och Tibet. De tog sig till Dharamsala i Indien, där Tibets exilregering sedan dess verkar.

I ledarens kölvatten följde 80 000 tibetaner som fick flyktingstatus i Indien. I Dharamsala och flera andra platser i Indien finns sedan dess tibetanska skolor och kloster, avsedda att bevara den tibetanska kulturen.

Dalai Lamas förhållande till omvärlden har varit betydligt varmare än till Kina. Han har fått Nobels fredspris, blivit hedersmedborgare i Kanada och mottagit den amerikanska kongressens medalj.

Efter de senaste dagarnas tumult i Lhasa har Dalai Lama anklagat Kina för ”kulturellt folkmord”.
Ge dig ut på en intressant resa i tiden, bygg ditt släktträd och upptäck din familjehistoria hos Ancestry.ADNFCR-1489-ID-18511997-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.

  © 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company