Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
I dag för 53 år sedan - dog penicillinets fader
2008-03-11

Vetenskapsmannen Sir Alexander Fleming sökte länge ihärdigt efter ett läkemedel mot infektioner. 1929 upptäckte han av en slump det som skulle bli penicillin. Fleming dog hemma i London 11 mars 1955.

Alexander Fleming tjänstgjorde på ett fältsjukhus under första världskriget. Synen av hur många skadade soldater som dog av infektionssjukdomar inspirerade den unge Fleming att hitta ett läkemedel.

1929 tittade han närmare på en bakteriekultur som glömts kvar i ett mikroskop i laboratoriet. Mögel hade växt fram – och samtidigt trängt undan bakterier.

Vidare tester visade att vätskan där möglet växt fram var starkt antibakteriell, utan att vara giftig för människor och djur. Det handlade om rå-penicillin.

Under andra världskriget kunde miljontals soldater överleva, tack vare det nu massproducerade penicillinet.

1944 adlades Fleming. Året därpå fick han motta Nobelpriset, tillsammans med de två Oxford-forskare som utvecklat Flemings upptäckt till ett färdigt läkemedel.

Intervjuad av BBC 1945 sade Fleming:
- Penicillin är inget mirakelmedel. Det har en anmärkningsvärd effekt på vissa mikrober som infekterar oss, men ingen effekt på andra.

Sir Alexander Fleming förutsåg också att vissa bakterier så småningom skulle utveckla resistens mot penicillin.
Ge dig ut på en intressant resa i tiden, bygg ditt släktträd och upptäck din familjehistoria hos Ancestry.ADNFCR-1489-ID-18503185-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.

  © 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company