Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
I dag för 40 år sedan - avskaffades proffsförbudet i Wimbledon
2008-03-04

Under många år var proffs portade från de största tennisturneringarna. Den 4 mars 1968 beslöt Wimbledons arrangörer att avskaffa proffsförbudet.

1968 var ett år av revolter och revolutioner. Så även inom tennisen. Innan dess var det inte självklart att de bästa spelarna fick ställa upp i de största turneringarna.

Men tiden hade hunnit ikapp den gamla tennisaristokratin och deras amatörideal. 1968 gick tennisen in i ”open-eran”. Därmed var alla spelare välkomna att delta, proffs såväl som amatörer.

Den första stora turneringen som spelades under de nya förutsättningarna var Franska öppna mästerskapen i Paris. I juni följde den första öppna upplagan av Wimbledon. Singelvinnare blev Rod Laver och Billie Jean King.

Äran av att ha vunnit flest titlar i Wimbledon tillfaller en amatör och ett proffs. William Renshaw lyckades vinna turneringen sju gånger på 1880-talet. Även Pete Sampras lyckades sju gånger mellan 1993 och 2000.

Björn Borg dominerade turneringen under sin aktiva tid, och delar rekordet för flest vunna titlar i rad med Roger Federer. De har bägge vunnit fem år i rad. I år har Federer chans att ta en sjätte raka seger.

Sverige har en till Wimbledon-segrare, Stefan Edberg med två titlar.
Ge dig ut på en intressant resa i tiden, bygg ditt släktträd och upptäck din familjehistoria hos Ancestry.ADNFCR-1489-ID-18494347-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.

  © 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company