Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
Sökes: unga efterföljande till skotska kämpar från 1746
2008-03-03

Vid slaget vid Culloden besegrades skottar lojala till huset Stuart en gång för alla av engelska styrkor. Nu söker National Trust of Scotland två unga människor med någon anfader som deltog i slaget.

Anledningen är det nya minnescentret som ska öppnas i Culloden den 16 april, årsdagen för slaget. Anmälningar är välkomna till och med 19 mars.

- Vi vill gärna hitta två unga människor vars familjehistoria går tillbaka till slaget, och få med dem i öppnandet av vårt fantastiska nya besökscentrum, förklarar Alexander Bennett från National Trust of Scotland.

Hittills har tolv ungdomar skickat in sina släktträd, med förhoppningar att få delta i öppnandet. Men Alexander Bennett understryker att man inte måste vara skotte för att ansöka.

Den aprildagen 1746 ställdes Stuart-anhängare – främst skotska högländare – mot brittiska regeringstrupper, under ledning av hertigen av Cumberland – son till regenten George II.

Regeringstruppernas seger fick ett brutalt eftermäle. Hertigen kom att kallas ”Slaktaren” Cumberland.

Nya lagar infördes också som gick emot högländarnas klansystem. Det blev dessutom förbjudet att klä sig i högländardräkt.

National Trust of Scotland uppmanar alla i skolåldern som tror de hade en anfader vid Culloden att skicka in sitt släktträd.
Hitta intressanta fakta om dina förfäder och din familjehistoria hos Ancestry.
ADNFCR-1489-ID-18491064-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.

  © 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company