-

Virtuella förfäder?
Tips om Internetsökning för blivande släktforskare
Av Terry och Jim Willard

Varje vecka upptäcker hundratals människor ett nytt tidsfördriv – hitta sina förfäder. Det är möjligt att datorn är huvudorsaken till denna fenomenala ökning.

Datorn är idag nästan lika vanlig i hemmet som TV:n eller telefonen. Populära släktforskningsprogram förbättras ständigt – de blir lättare att använda och möjligheterna till elektronisk lagring blir mycket effektivare. Sist men inte minst har inget haft en så revolutionerande effekt på hobbyn som Internet.

Det finns massor av människor som vill lära sig mer om sin släkthistoria, men som tyvärr inte är redo att utnyttja den datoriserade släktforskningens fulla potential. För vissa beror detta på bristande datakunskaper, medan det för andra orsakas av orealistiska förväntningar på vad Internet har att erbjuda. Nyblivna släktforskare kan emellertid maximera utbytet av sin elektroniska forskning genom att skaffa sig grundläggande kunskaper inom datavetenskap och släktforskning.

Orealistiska förväntningar
Ett av de vanligaste problemen för nybörjare gäller orealistiska förväntningar på vad de kommer att hitta på Internet. Vi är inte säkra på om det beror på reklam, TV-program eller vitsord från vänner som förklarar hur enkelt det är, men somliga verkar tro att datoriserad släktforskning är hur enkelt som helst. De tror att de, ungefär som en CSI-tekniker, bara behöver skriva in ett namn för att hela deras släkthistoria för de senaste två hundra åren ska framträda.

Det här är en fullkomligt felaktig uppfattning.

Det finns ingen magi inom släktforskning på webben. Även om du har direkt åtkomst till resurserna kan du behöva jobba för att hitta de svar du behöver. Och även om du kan hitta ett släktträd online, vill du ändå dokumentera varje detalj så noggrant som möjligt.


Brist på datakunskaper
Det näst vanligaste problemet för nybörjare är brist på de datakunskaper som är nödvändiga för att utföra effektiva sökningar på Internet. Du kan ta reda på hur väl dina kunskaper håller måttet genom att läsa igenom följande lista och betygsätta dig själv med avseende på din förmåga att utföra varje uppgift. Medan du läser ska du fråga dig själv: ”Vet jag... ”

 • Hur man använder rullningslisten?
 • Hur man använder uppåt- och nedåtpilarna på tangentbordet?
 • Hur och när man ska peka, klicka, dubbelklicka eller dra?
 • Hur man går till en webbplats?
 • Hur man använder bakåt- och framåtknapparna i webbläsaren?
 • Hur man lägger till favoriter eller bokmärken?
 • Hur man skapar och organiserar favoriter eller bokmärken?
 • Hur man använder sökhistoriken?

Förbättra dina prestationer
När du väl har skaffat dig grundläggande datakunskaper kommer följande mer avancerade kunskaper att förbättra dina Internetsökningar ytterligare:

 1. Behärska konsten att skumma genom en webbsida. Internetsidor är extremt aktiva och varje sida har i allmänhet ett enormt innehåll. För att vara en effektiv online-forskare måste du sålla bort ovidkommande innehåll och hitta den information och de länkar som kan vara värdefulla. Lär dig också att skilja på reklam och innehåll. Nybörjare kan lätt slösa bort värdefull tid genom att klicka på vad som verkar vara en viktig länk men visar sig vara en reklamannons. Om du använder en uppringd anslutning kan denna tidsförlust vara tillräcklig för att avskräcka dig från vidare forskning.

  Tips: Använd stoppknappen i webbläsarens verktygsfält för att avbryta en felaktig webbsida medan den laddas. Klicka på bakåtknappen för att gå tillbaka till ursprungssidan.

 2. Lär dig att kopiera och klistra in. Ofta behöver information som hittats på Internet matas in i ett släktforskningsprogram eller ordbehandlingsprogram. När du känner att du klarar av att markera text kan du öva på att kopiera och klistra in den här texten i ett lämpligt program.

  Tips: När du har valt den önskade texten ska du peka på valfri punkt i det markerade området och klicka med höger musknapp. Välj Kopiera i den listruta som visas. Klicka en gång till med höger musknapp för att Klistra in informationen i önskat program.

 3. Använd funktionen Sök. Om du väljer Sök (finns i menyn Redigera i Internet Explorer eller i menyn Sök i Netscape Navigator) öppnas en sökruta. Skriv in den text du eftersöker på den här sidan, som t.ex. ett efternamn, och tryck på Enter. Om texten finns på den webbsida du har öppnat markeras den på skärmen. Du kan gå till nästa hänvisning i samma text genom att välja Sök nästa.

  Tips: Prova kortkommandot för Sök, Ctrl+F.

 4. Lär dig att styra skrivaren med följande utskriftskunskaper:

  • Skriva ut en enda sida.
  • Skriva ut en del av en sida (urval).
  • Skriva ut en serie sidor.
  • Avbryta en oönskad utskrift.

  Tips: Om du någon gång har börjat skriva ut information som verkat viktig för din forskning och plötsligt upptäckt att det handlat om fyrtiotre sidor istället för den enda sida du var intresserad av, förstår du hur viktigt det är att kunna avbryta en utskrift.

  Hur ska du då göra? Prova följande: Om du använder en dator med Windows ska du gå till Kontrollpanelen och välja Skrivare och annan maskinvara (använd Startmenyn för att få åtkomst till Kontrollpanelen). Välj din skrivare, välj sedan de dokument du vill avbryta och välj Avbryt i Dokumentmenyn eller Avbryt alla dokument i Skrivarmenyn.

  Det andra, mindre tekniska och mindre tillförlitliga, alternativet är att stänga av skrivaren och ta bort alla papper. Du bör emellertid komma ihåg att inte fatta tag i pappret medan det matas in i skrivaren, eftersom detta kan skada pappersmatningsmekanismen. Även om detta alternativ omfattar färre steg behåller de flesta av dagens skrivare dokumentet i minnet, vilket innebär att ditt oönskade dokument ändå kan fortsätta skrivas ut när du slår på skrivaren igen.

Andra tips som kommer att göra din forskning mer produktiv är bl.a. följande:

 • Upprepa sökningar. Varje dag tillkommer nytt innehåll på Internet. En sökning som inte gav några resultat en dag kan visa sig ge helt andra resultat efter en vecka eller en månad.
 • Använd flera sökmotorer. Ingen enskild sökmotor kan täcka hela webben. Prova att använda samma söktermer i två separata sökmotorer för att se hur olika dina resultat kan bli.
 • Lär dig att söka i diskussionsforum (message boards). Många webbplatser innehåller diskussionsforum där forskare kan ställa frågor. När du läser igenom svaren på andra personers frågor kan du ibland hitta den information du söker.
 • Använd alternativa stavningar. Kom ihåg att släktnamn inte alltid stavas på samma sätt. Prova så många olika stavningar som möjligt när du söker efter efternamn och använd Soundex för fonetiskt likartade sökningar varje gång detta finns som sökalternativ.
 • Ändra ordningen på de namn du söker. Vissa sökmotorer söker bara efter de ord du anger i den ordning du skriver dem. Prova att ändra ordens ordning, även för namn, och se om du får fler resultat.
 • Lär dig vilka ord som fungerar bäst. Ibland kan dina söktermer förfinas om du använder något av tecknen + eller -, medan det andra gånger kan hjälpa att lägga till orden och/eller. Lär dig vilken taktik som fungerar bäst för din favoritsökmotor.
 • Använd Hjälpmenyn. Undersök Hjälpmenyn i varje ny sökmotor du använder, eftersom den kan rekommendera ytterligare sätt att göra dina sökningar mer framgångsrika.
 • Gå en kurs eller gå med i en datoranvändargrupp. Ju mer allmän information du kan skaffa, desto bättre kommer du att kunna hitta förfäder på Internet.

Goda datakunskaper är inte tillräckligt för att garantera en framgångsrik online-forskning. Du behöver också goda kunskaper inom släktforskning. Nedan listas fyra grundläggande färdigheter som alla släktforskare har nytta av:

 • Var organiserad.
 • Ha en tydligt definierad målsättning med din forskning.
 • Dokumentera var du har hittat all information.
 • Gör en ”att-göra”-lista över webbplatser som du planerar besöka i framtiden.

Kom ihåg att det inte finns något enskilt tillvägagångssätt som kommer att leda till framgångsrik släktforskning online. Var öppen för alla möjligheter så kommer du snabbt att hitta mer information än vad du någonsin trott var möjligt.


Terry och Jim Willard var programledare för PBS-serien ”Ancestors” i tio delar. De har forskat femton generationer tillbaka i sin släkthistoria, på båda sidorna.

NYHETSBREV

Lär dig mer om nya samlingar och funktioner, få råd av experter, läs om andra medlemmars framgångar och mycket mera.
Prenumerera

NYHETSBREV FRÅN ANCESTRY

- juni 2011
- maj 2011
- april 2011
- mars 2011
- mars 2009
- juni 2008
- april 2008
© 2007-2017 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Information Operations Unlimited Company