-

Kodachrome eller ferrotypi?

Fotografier är, oavsett om de togs förra veckan eller för hundra år sedan, en verklig familjeskatt. När du inte är helt säker på vem den leende (eller bistra) personen på det foto du har hittat är, kan det vara till hjälp att ta reda på under vilken tidsperiod bilden framställdes. Hur? Genom att datera fototypen. Här följer lite information som kan hjälpa dig att komma igång.


Dagerrotyper (1839–1860)
Det första ”praktiska” fotografiet, dagerrotypen, tillverkades av silverpläterad koppar och hade en blank, spegellik yta. På grund av deras skörhet täcktes dessa foton ofta med glas och prydnadsdukar och förvarades sedan i små skrin med lock, invändigt klädda med satin eller sammet.


Tintype eller ferrotypi (1856–tidigt 1900-tal)
Tintypen var den mest populära formen av fotografi under det amerikanska inbördeskriget. Den bestod av ett tunt järnark belagt med svart lack. Tack vare dess hållbarhet kunde soldater bära med sig foton av sina närmaste vid slagen och skicka hem bilder utan att oroa sig för att de skulle bli förstörda.


Kabinettkort (1866–1900)
De flesta foton som togs under senare delen av 1800-talet tillhör kategorin ”kabinettkort”. Fotografierna trycktes på extremt tunt papper som sedan monterades på tjocka kort. Dessa bilder i plånboksformat bär vanligtvis fotografens eller fotoateljéns namn, tryckt på kortets framsida.


Porträttpostkort (1900–1920-tal)
Kring sekelskiftet kunde fotografer trycka svartvita foton på baksidor av postkort. Det färdiga postkortet kunde sedan förses med ett frimärke och skickas med post. Porträttpostkortens stilar förändrades oavbrutet genom åren och efter 1907 var postkortets baksida indelat i två områden – ett för postadressen och det andra för ett personligt meddelande.


Den svartvita ögonblicksbilden (1900–1960-tal)
År 1900 förvandlade Kodak fotografin genom att lansera Brownie-kameran. Den ursprungliga Brownie-kameran tog svartvita, 2¼-tums, kvadratiska foton. På senare modeller ändrade Kodak bildstorleken till 2¼ tum x 3¼ tum. Kameran såldes för överkomliga 1 dollar och var utrustad med lättanvända kontroller, vilket gjorde den intressant även för andra än professionella fotografer.


Diapositiv i färg eller diabilder (1940-tal–1970-tal)
Även om vissa professionella fotografer skapade färgfotografier under den senare delen av 1800-talet dröjde det ända till 1940- och 1950-talen innan möjligheten att framkalla färgfilm blev allmänt tillgänglig. Färgdiabilder och diabildsprojektorer blev populära och färgfotot har sedan dess en dominerande ställning inom amatörfotografin.

NYHETSBREV

Lär dig mer om nya samlingar och funktioner, få råd av experter, läs om andra medlemmars framgångar och mycket mera.
Prenumerera

NYHETSBREV FRÅN ANCESTRY

- juni 2011
- maj 2011
- april 2011
- mars 2011
- mars 2009
- juni 2008
- april 2008
© 2007-2017 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Information Operations Unlimited Company