-

Svar på nybörjarnas frågor

Av Terry och Jim Willard

”Vi bär alla på en djup hunger efter kunskap om vårt arv – om vilka vi är och varifrån vi kommer. Utan denna berikande kunskap känner vi en tomhet och en längtan. Oavsett vad vi uppnår i livet kvarstår ett vakuum, en tomhet och en högst oroväckande ensamhet.”
– Alex Haley

Under våra resor i landet får vi alltid frågor om vår hobby. Folk ställer alla möjliga typer av frågor, men det finns ett litet antal återkommande frågor från människor som är intresserade av att börja släktforska själva. Det här kanske intresserar dig, eftersom svaren på dessa grundläggande frågor kan hjälpa var och en som ser släkthistoria som en hobby att förstå lite mer om denna strävan.


Fråga 1:
Varför forska om min släkthistoria?

Skälen till att vi engagerar oss i släktforskning är lika varierande som våra förfäder. Om du ser släkthistoria som en hobby kan du ta en titt på följande lista över grundläggande orsaker till att man börjar forska kring den. Om tre eller flera av dessa skäl fångar ditt intresse kan vi bara gratulera dig till en underbar, ny hobby.

 1. Släktforskning hjälper oss att förstå vilka vi är och varifrån vi kommer. Vi lever idag i en så splittrad värld att många av oss tappar kontakten med våra sanna rötter. Släktforskningen kan förena oss med dessa rötter via våra förfäder och hjälpa oss att utveckla länkar till våra ofta varierande kulturella arv.

 2. Släktforskningen ger oss möjlighet att få kontakt med nuvarande släktmedlemmar. Medan tiden skiljer oss från våra förfäder, skiljer avståndet oss ofta från våra levande släktingar. Medan vi samlar information om våra förfäder kan vi emellertid även upptäcka att andra släktmedlemmar söker efter samma förfäder eller att våra släktingar innehar information som skulle kunna vara användbar inom ramen för vår forskning. Hursomhelst är släktforskning ett utmärkt sätt att återupprätta kontakten.

 3. Släktforskning är idealisk för aktivitet över generationsgränserna. Som vuxna kan det hända att vi är nyfikna på vår släkthistoria, men barn är ofta ännu mer nyfikna. Dessutom älskar barn att få höra berättelser om sin släkt från en far- eller morförälder.

 4. Släktforskning är ett utmärkt sätt att samla information om återkommande hälsoproblem inom familjen. Eftersom antalet sjukdomar med möjliga genetiska kopplingar fortsätter att öka erbjuder släktforskning en fantastisk möjlighet att skapa en medicinsk stamtavla med detaljerad information om sjukdomar inom släkterna – som senare kan visa sig vara livsavgörande.

 5. Släktforskning kan ge upphov till en användbar samling information som kan överlämnas till andra. Oavsett om nuvarande generationers släktmedlemmar är intresserade av släkthistorien eller inte, är det nästan säkert att framtida generationers ättlingar kommer att vilja veta mer om sitt arv.

 6. Släktforskning ger möjlighet att resa. En resa till förfädernas hemland kan vara stimulerande, känslosam, lärorik och framför allt rolig.

 7. Släktforskning är en fantastisk tillämpning för hemdatorn. Oavsett om du använder Internet för att forska kring dina förfäder, använder datorprogram för att organisera och lagra släkthistorieinformation eller använder e-post för att kontakta andra forskare och släktmedlemmar är kombinationen dator + släktforskning ett verkligt underverk.

 8. Släktforskning är en stimulerande aktivitet som håller igång tankeverksamheten. När vi blir äldre är det viktigt att hitta nya aktiviteter som håller hjärnan välsmord.

 9. Släktforskning är en flexibel hobby. Vilka andra intressen vi än har kan släktforskning passas in i nästan alla scheman. Vi kan ägna mycket tid eller lite tid åt att jaga våra förfäder.

 10. Släktforskning gör att vi uppskattar vår historia mer. När vi väl upptäcker att våra förfäder levde på en viss plats vid en viss tid får den platsens och tidens historia en helt ny innebörd.

Fråga 2:
Hur kommer jag igång?

Hur ska man börja? Prova följande rekommendationer:

 1. Läs en bra metodbok.
 2. Om du inte redan är väl förtrogen med datoranvändning ska du se till att bli det.
 3. Gå en kurs i släktforskning genom ett lokalt utbildningsprogram för vuxna, via ett lokalt bibliotek eller online.
 4. Skriv ner allt du vet om dig själv och din släkt och mata in denna information i ett släktforskningsprogram, som exempelvis Family Tree Maker 2008.
 5. Ta kontakt med andra släktforskare genom att gå med i en lokal släktforskningsförening, en förening för forskning inom etnisk historia (om relevant) eller en nationell släktforskningsförening.
 6. Gå med i en släktförening. Sök efter fraser som ”Willard Family Association” med ett sökverktyg för Internet, för att få reda på om det finns någon släktförening för ditt efternamn.

Fråga 3:
Hur ska jag organisera min information?

Använd penna och papper eller ett programvarupaket för släktforskning som hjälp för att organisera informationen om din släkt på följande sätt:

 1. Skriv ner individuella data på anteckningskort och arkivera korten i alfabetisk ordning enligt efternamn.
 2. Skapa en stamtavla med fem generationer.
 3. Skapa ett arbetsblad för familjegrupper.

Fråga 4:
Har jag någon nytta av Internet?

Ja. Och kom ihåg – ju bättre du är på att använda en dator, desto större nytta har du av Internet.


Fråga 5:
Hur kan jag försäkra mig om att min forskning består?

Du har ett antal alternativ att välja bland avseende vad du kan göra med din forskning.

 1. Ge en släktmedlem i uppdrag att fortsätta med din forskning. Eftersom du är din generations fackelbärare finns det säkert någon du kan lämna över facklan till. Om det inte gör det kan du lämna din forskning till ett bibliotek, en historieförening eller en släktforskningsförening i trakten.
 2. Publicera ditt arbete. På så sätt garanteras att din forskning finns tillgänglig för framtida generationer. Om du väljer att skapa ett begränsat antal kopior av ditt arbete ska du se till att donera ett av dessa exemplar till ditt bibliotek.
 3. Skapa ett monument över dina förfäder, antingen bokstavligt, i form av en gravmarkering, eller mer subjektivt, i form av ett minnesstipendium. Du ska emellertid komma ihåg att det inte finns något egentligt behov av ett konkret minne, då släktforskningen och det nöje uppgiften ger dig kan vara den bästa belöningen av alla.

Terry och Jim Willard var programledare för PBS-serien ”Ancestors” i tio delar. De har forskat femton generationer tillbaka i sin släkthistoria, på båda sidorna.

NYHETSBREV

Lär dig mer om nya samlingar och funktioner, få råd av experter, läs om andra medlemmars framgångar och mycket mera.
Prenumerera

NYHETSBREV FRÅN ANCESTRY

- juni 2011
- maj 2011
- april 2011
- mars 2011
- mars 2009
- juni 2008
- april 2008
© 2007-2017 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Information Operations Unlimited Company